سوالات رایج

برای اخذ ویزای استارتاپی در کدام کشورها اقدام (Apply) می‌کنیم؟

کشورهای استونی (عضو منطقه شنگن اروپا)، فرانسه و کانادا هم اکنون در فهرست موارد قابل اقدام برای استارتاپ ویزا از سوی اکسمارتاپ هستند. البته قوانین کشورها همواره در حال تغییر است.

آیا انتخاب کشور با صاحب طرح یا سرمایه‌گذار است؟

بله. اما احتمال پذیرش همه طرح‌­ها توسط یک کشور بسیار ضعیف است و ممکن است برخی کشورها به برخی طرح‌­های استارتاپی علاقه‌مندتر باشند. برای مثال کشور استونی به طرح‌­های مربوط به IT و ICT علاقمندتر است و یا کشور پرتقال کسب و کارهای کارآفرینانه و سنتی‌تر را می‌­پسندد. به همین صورت کشور لیتوانی علاقمند به طرح­‌های حوزه پزشکی و دارویی است. بنابراین موضوع «طرح» معین می­‌کند چه کشوری می­‌تواند احتمال بیشتری برای پذیرش استارتاپ ویزا داشته باشد.

صاحب طرح می‌بایست چه مبلغی برای اخذ ویزای استارتاپی داشته باشد؟

اکسمارتاپ هیچ گونه هزینه ای برای اخذ استارتاپ ویزا از آورنده طرح دریافت نمی کند. بنابراین پرداخت هزینه‌­های مخترع برای اخذ استارتاپ ویزا تا اخذ ویزا به طور کامل بر عهده اکسمارتاپ است.

فرآیند اخذ ویزا چه مدت از تشکیل پرونده و تکمیل مدارک طول خواهد کشید؟

فرآیند اخذ ویزا از زمانی که مدارک تکمیل شده، تشکیل پرونده داده می­‌شود، هم­چنین قراردادی امضا می­‌شود و پس از قطعی شدن کار برای اجرا، انجام شدن پرداختی­‌های سرمایه­‌گذار، تشکیل تیم و در اختیار گذاشتن مدارک و اطلاعات لازم مخترع، حدود 3 تا 6 ماه در اروپا و تا 12 ماه برای اخذ پذیرش کانادا زمان لازم است.

سرمایه‌گذاران چه مبلغی را برای اخذ ویزای استارتاپی می‌پردازند؟

مبلغ اقدام برای اخذ استارتاپ ویزا بنابر کشورها متفاوت است و از 10 تا 60 هزار دلار به ازای هر نفر متفاوت است. به طوری که سرمایه گذار می تواند پس از اخذ اقامت با هزینه ای اندک خانواده خود را در کنار خود داشته باشد.

آیا صاحب طرح هزینه‌های سفر و اقامت را شخصا پرداخت می‌کند؟

بله. لیکن هزینه ها تا اخذ ویزا بر عهده اکسمارتاپ می باشد و برای صاحب طرح و مخترع رایگان است.

هزینه‌های سفر و اقامت سرمایه‌گذار با کیست؟

هزینه­‌های بلیت، سفر، ویزا و اقامت سرمایه‌گذار و خانواده وی با خودش است. در واقع هزینه پرداختی به اکسمارتاپ صرفا برای اخذ استارتاپ ویزا می باشد.

آیا خانواده سرمایه‌گذار و صاحب طرح نیز ویزای اقامت دریافت می‌کنند؟

بله. فرد پس از اخذ استارتاپ ویزا و بعد از تکمیل شدن مراحل اخذ اقامت می‌­تواند برای خانواده خود نیز اقامت دریافت کند. البته بر اساس قوانین آن کشور؛ ممکن است برخی کشورها، فرزندان زیر 18 سال و برخی زیر 21 سال را برای اخذ ویزا به عنوان همراه پذیرش کنند. بنابراین این مورد بستگی به سن اعضای خانواده دارد که مسلما همسر و فرزندان کوچک خانواده مشکلی نخواهند داشت.

چه طرح‌هایی صلاحیت اخذ ویزا را دارند؟ آیا ایده‌ها قابل قبول هستند؟

بله. اگر بتوان طرح توجیهی خوب و ساده، یک فیلم یا حتی سایت اولیه در قالب MVP به عنوان نمونه کوچک اولیه برای ایده ارائه داد به طوری که قابل لمس و حس کردن باشد و بتوان در رابطه با سوالات پرسیده شده در خصوص مشتریان چه کسانی هستند، رقبا چه کسانی هستند، بازار به چه اندازه است، مزیت این طرح نسبت به طرح‌­های موجود، موارد مشابه کدامند و… پاسخ داد، صلاحیت اخذ ویزای استارتاپی برای اختراعات، ایده­‌ها و استارتاپ‌­ها وجود دارد منتها این مورد به سیاست­های کشور و میزان جذابیت آن طرح برای کمیته ارزیابی آن کشور بستگی دارد و بر آن اساس انتخاب خواهد شد.

صاحب طرح یا سرمایه‌گذار معمولا چه مدارکی را ارائه می‌دهد؟

علاوه بر مدارک تحصیلی، رزومه و سوابق شغلی (ترجیحا مرتبط)، مدارک مربوط به طرح، مدل کسب و کار آن طرح، در صورت لزوم ارائه شرحی در رابطه با آن طرح، تهیه طرح توجیهی خوب، ارائه یک فیلم خوب به عنوان نمونه کوچک اولیه، تهیه سایت یا اپلیکیشن به زبان انگلیسی، ارائه اختراع و کاربردهای آن، تائیدیه، مجوز، گواهینامه و هر چیزی مرتبط با آن طرح می­‌تواند مستند خوبی محسوب شود.

تهیه طرح‌های تکمیلی و مدل و طرح کسب و کار با چه کسی خواهد بود؟

تهیه مدل (BM) و طرح کسب و کار (BP) و هر نوع پرسش و پاسخ پیش آمده با کمک مخترع، تماما بر عهده اکسمارتاپ است. بنابراین مخترع و سرمایه‌­گذار هیچ­گونه مسئولیتی در خصوص طرح توجیهی، مدل کسب و کار و غیره نخواهند داشت.

اگر طرح پذیرفته نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

در این صورت، یا طرح جدید و یا کشور جدیدی را با موافقت سرمایه‌گذاران و مخترع مورد پیگیری قرار خواهیم داد.

اگر طرح در یک کشور پذیرفته شد و سرمایه‌گذار از همراهی تیم انصراف دهد چه اتفاقی می‌افتد؟

مسلما در این صورت مبلغی به ایشان عودت داده نخواهد شد چراکه تیم تشکیل شده، هزینه‌­ها انجام شده و بر اساس آن، سرمایه‌­گذار و سایر شرکا برای آن طرح اقدامات انجام شده است. در صورت اخذ پذیرش امکان کنسلی از سوی سرمایه گذار وجود ندارد. لیکن در صورت انصراف سرمایه­‌گذار پیش از تایید طرح امکان عودت وجه پرداختی تا سقف 50% وجود دارد.

اگر اعضای تیم پس از اخذ ویزا به ایران بازگردند، چه می‌شود؟

احتمال بازگشت و رفت و آمد اعضای تیم پس از اخذ استارتاپ ویزا وجود دارد اما مشکل جدی ایجاد نخواهد کرد. اما تمدید مجدد آن برای سال های آتی به پیشرفت موضوع و پروژه بستگی خواهد داشت. (گزارش سالانه به کمیته ارزیابی آن کشور و سپس دریافت تمدید مجدد ویزا). ممکن است در صورت رفت‌وآمد مداوم افراد، تاثیرات منفی به وجود آید اما اگر پیشرفت پروژه وجود نداشته باشد تمدید ویزا بسیار غیر محتمل خواهد بود.

پس از توافق با صاحب طرح برای اخذ ویزای استارتاپی مالکیت طرح به چه شخصی تعلق خواهد داشت؟

مالکیت اختراع و استارتاپ تماما به خود فرد مالک (مخترع یا ارائه دهنده طرح) مربوط می­‌شود، سایر افراد به عنوان سرمایه­‌گذار در این طرح مالکیتی نخواهند داشت مگر آنکه توافقی محضری و جداگانه ای در این خصوص فیمابین طرفین انجام شود.

برای اعضای تیم، ویزای چه مدتی صادر می‌شود؟ آیا ویزای تیم به صورت سالانه تمدید خواهد شد؟

به طور معمول ویزا بین 3 ماه تا 4 سال بسته به کشور و شرایط اقدام کننده ویزا متغیر است. برای مثال کارتی که از کشور استونی دریافت می­‌شود، کارت بیزنس 2 ساله خواهد بود به این معنا که کارت استارتاپ ویزای 2 ساله خواهید داشت و در صورت نیاز می­توان آن را سالانه تمدید کرد.

اعضا پس از ورود می‌توانند برای اقامت دائمی خود چه اقداماتی انجام دهند؟

اعضا می­‌توانند برای خود تقاضای جاب‌­آفر نمایند و در شرکتی مشغول به کار شوند، می‌­توانند تحصیلی اقدام کنند و مثلا در دانشگاه تحصیل کنند و پس از حدود 5 سال اقامت دائمی دریافت کنند و پاسپورت بگیرند. همچنین می­‌توانند از طریق سرمایه‌­گذاری در آن کشورها اقدام کنند و به عنوان ویزای سرمایه­‌گذاری و توانمندی مالی اخذ اقامت دائمی نمایند. بنابراین مستقل از طرح استارتاپی، اعضا می­‌توانند برای اقامت خود اقدامات اینچنینی انجام دهند.

اگر صاحب طرح پس از پذیرش طرح از حضور انصراف دهد چه اتفاقی می‌افتد؟

در این صورت احتمال بردن تیم به آن کشور غیر ممکن خواهد شد و خساراتی از مخترع بابت این انصراف دریافت می­‌شود. هم­چنین ناچار به ادامه دادن پروژه از ابتدا با طرحی دیگر و یا کشوری دیگر خواهیم بود. با این وجود، جهت پیشگیری از اینگونه موارد، تضمین‌­های لازم از مخترع دریافت و سپس اقدامات بعدی انجام می­‌شود.

ارتباط اعضا در کشور خارجی چگونه است؟

در خارج از کشور، اعضای تیم استارتاپی می توانند کمترین تعامل را با یکدیگر داشته باشندو به طور مستقل زندگی  و کار کنند.

  1. ثبت درخواست و اخذ ویزای استارتاپ :

 

پروسه‌ی ثبت درخواست نزد اداره مهاجرت کشورهدف و اخذ ویزای استارتاپ ممکن است حدود دو ماه یا بیشتر به طول بیانجامد و پس از اخذ ویزا به اعضای تیم استارتاپی مهلت داده میشود که ظرف مدت معینی به خاک کشورهدف ورود کنند.

 

(معمولا در این مرحله ، رد درخواست به ندرت اتفاق می‌افتد ولی نباید این امکان را نادیده گرفت ؛  در این صورت بسته به دلایل رد درخواست تصمیم ‌گیری‌های لازم صورت می پذیرد.)

  1. ثبت درخواست و اخذ تائیدیه‌ی‌ استارتاپی :

 

طبق قوانین و سلسله مراتب برنامه‌های استارتاپی ، تمامی کشورهایی که در سطح جهان برنامه‌ی استارتاپی خود را معرفی کرده‌اند این بخش از مسیر را اولین و کلیدی‌ترین نقطه‌ی ورود به این برنامه‌ها  قرار داده‌اند .

 

به منظوراینکه طرح کسب و کار شما با تمامی شاخصه‌های تعیین شده‌ و برنامه‌های بلند مدت دولت کشورهدف همخوانی داشته باشد وظیفه‌ی راستی‌آزمایی طرح‌ها و تیم‌های استارتاپی به عهده‌ی سازمانهای بین‌المللی متخصص توسعه‌ی کسب و کار کشورهای نامبرده است که توسط دولت آنها مشخص و معرفی شده‌اند.

به واسطه‌ی اخذ تائیدیه‌ی‌ استارتاپی (تائیدیه‌ی‌ شایستگی استارتاپ) از این سازمانها ، هویت اعضای تیم‌های استارتاپی مجاز به ثبت درخواست ویزای استارتاپ خواهد شد .

  1. تکمیل و آماده‌سازی استارتاپ :

 

در این مرحله به نقاط ضعف و قوت طرح/ اختراع و تیم استارتاپی که در مرحله‌ی ارزیابی سه‌گانه‌ به آنها واقف شدیم پرداخته میشود و در صورت نیاز اصلاح و تقویت در نقاط مختلف آنها اعمال و توسعه‌ی زیرساختی استارتاپ انجام خواهد شد .

 

 این مرحله شامل :

– اختصاص مشاوره‌های لازم به تیم استارتاپی

– انجام تحقیقات و مطالعات بازار موردنیاز

– تدوین طرح‌ توجیهی کسب و کار

– تنظیم مدل  کسب و کار

– نگارش پیچ‌دک

– انجام رایزنی‌های لازم

– تامین نیروی متخصص درصورت نیاز

– جذب سرمایه‌گذاری

 نیز میشود.

 

(بسته به مقدار حجم کار فنی مورد نیاز که برای این مرحله باید انجام شود ، بازه‌ی زمانی تکمیل و آماده سازی هر طرح و تیم استارتاپی میتواند متفاوت باشد)

  1. 1. ارزیابی سه‌گانه‌ی طرح / اختراع و تیم استارتاپی :

 

معمولا ارزیابی طرح‌ / اختراع و تیم استارتاپی توسط اکسمارتاپ ابتدا با مدنظر قراردادن شاخصه‌های تعیین شده‌ی اولیه عمومی لازم برای پذیرش در کشور هدف و سازمانهای بین‌المللی متخصص توسعه‌ی کسب و کار آن کشورها ، در سه‌گام و به شرح زیر صورت میپذیرد :

 

1.جذابیت استارتاپ برای کشورهدف

2.قابلیت اجرا در مقیاس بالا

3.ظرفیتهای اشتغالزایی در کشور هدف

4.خلاقانه بودن